‘Verdrinkingsdrama in Halle toont opnieuw gevaren van koudeshock’
Dit is een expertquote van Peter van Vliet, Duurzaamnieuws.nl, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Facebook verandert zijn naam in Meta | RTL Nieuws
In Glasgow praat de hele wereld over het terugbrengen van energieverbruik en uitstoot. Vorige week plaatste Mark Zuckerberg daar een bom onder.
Meta is de naam voor het nieuwe moederbedrijf van Facebook dat het Metaverse moet gaan uitrollen. Maar er is veel mis met dat metaverse.
Het Metaverse is een virtuele ruimte waarin alles en iedereen digitaal met elkaar verbonden is en met elkaar kan omgaan. En deelnemers kunnen er eigen content in ontwikkelen, zoals eigen games of voorwerpen, om te delen.
Veel media reageerden uitbundig, maar een snelle reality check van het concept is echter ontnuchterend, want er zijn nogal wat hobbels te nemen en onder aan de streep moeten we ons afvragen of zo’n Metaverse, als het al kan, wel wenselijk is.
Explosie van data
Alles digitaal met elkaar verbinden klinkt als heel veel data en heel veel communicatie. En dat is het ook. Onbeschrijfelijk veel. En het creëren, opslaan en verplaatsen van al die data kost heel veel energie. Onwaarschijnlijk veel energie.
In het Metaverse is het de bedoeling dat iedereen real time met elkaar kan interacteren. Dat betekent dat er onnoemelijk veel meer data dan nu minstens 20 keer sneller over het net moeten worden rondgestuurd.
Daarvoor is onder andere het 5G net nodig. Maar ook 5G vergt veel meer energie dan huidige netwerken.
En dan zijn er nog de hardware, de computers, telefoons, datacenters, zendmasten en lokale routers. Al die hardware moet ook geschikt zijn voor die enorme toename aan dataverkeer, en de hoge snelheid waarmee dat moet gebeuren. Dat betekent dus een wereldwijde vervanging van een gigantische hoeveelheid kastjes, kabels en elektronica.
De aankondiging komt op een moment dat de CO2 uitstoot de pan uit rijst. In ons eigen land kunnen we geen zonne- of windpark meer aansluiten omdat het net vol zit.
Op de achterkant van een bierviltje kun je uitrekenen dat de keuze op dit moment gaat om óf het klimaat, óf het Metaverse. Allebei kan in de huidige wereld in elk geval niet.
Meta-onveilig
Facebook ligt bovendien heftig onder vuur vanwege nepnieuws, opruiing en privacyschending. De naam Meta suggereert een nieuwe dimensie, die met het Metaverse wordt geopend. Dat betekent ook de mogelijkheid van een nieuwe dimensie in data verzamelen, privacy problemen en regelrechte veiligheid voor het fysieke bestaan. Niet toevallig zit er op de nieuwe smartwatch van Facebook een camera.
In het verleden heeft plotse vernieuwing wel vaker tot onverwachte en ongewenste bijwerkingen geleid. Veel van de te verwachten problemen rond het Metaverse kunnen we nu dus al van ver zien aankomen. Maar ja, dat zagen we met klimaatverandering ook. We zien ook hoe dat verloopt. In dat licht voorspelt Metaverse vooral metaproblemen.
Peter van Vliet, hoofdredacteur, Duurzaamnieuws.nl